Připoj se ke mně na Facebooku!

Like!

pondělí 28. března 2016

Wattpad - proč ANO?

Unknown
Zdroj - wattpad.com
Už jsem spatřila spoustu článků, ve kterých byl označován Wattpad za skládku odpadů, web, na kterém se zveřejňují braky. Také jsem mnohokrát slyšela, že se na něm nedá najít nic "kloudného", že je všude jen to samé a přes FF s One Direction či jinými celebritkami nelze nalézt nic lepšího.

Nehodlám tyto názory napadat, z části mají pravdu, ale chci v tomto článku sepsat důvody, proč JÁ, témeř třicetiletá žena, používám tuto síť.

Jak to celé začalo

Píši již od svých dvanácti let, prostřídala jsem různé žánry a nakonec jsem skončila u románů pro ženy. Pokoušela jsem se o vydání svých knih, ale pokaždé jsem byla odmítnuta. Tak jsem psala další a další knihy a papíry se hromadily v šuplíku.

Jednou se o mých napsaných počinech dozvěděla má kamarádka a já ji zapůjčila svůj počin (Ovládán ženou). Byla z toho všeho nadšená a za pár dní přečetla všechny mé rukopisy (v té době 6). Za pár dní (2.4.2016) to bude rok, co mi napsala, že mi založila tento blog a účet na Wattpadu, kde je určitě musím publikovat.

Zní to šíleně, že? Skutečně to je již rok, co aktivně publikuji na Wattpadu.

Zdroj: weheartit.com

Stovky čtenářů a skvělý feedback

Pro mě jedním z největších kladů Wattpadu je to, že je možné komentovat jednotlivé pasáže textu, nejen kapitoly. Já, jakožto autor, díky těmto komentářům mohu vidět, jaké jsou reakce čtenářů, co si myslí, co předpokládají. Klasický spisovatel takovou přímou reakci nemá.

Nikdy jsem si nemyslela, že si moji tvorbu přečtou desítky, stovky, natož tisíce čtenářů! Dostávám od nich zpětné reakce, vím, co zlepšit. Vzhledem k tomu, že aktivně již více než deset let žiji v zahraničí, se občas stává, že stavba české věty pokulhává, ale snažím se na to myslet a jakékoliv chyby eliminovat, s čímž mi pomáhají i někteří čtenáři, když mě na překlepy či chyby upozorní.


Design

Tak vzhled Wattpadu hraje obrovskou roli. Sama jsem vyhledávala jiné weby, kde by bylo možné zveřejňovat, ale vždy jsem se setkala s takovým zvláštním designem, mně nepříjemným.

Wattpad jako takový příjemný, zajímavý, přehledný, i když se občas mění a programátoři se celý web snaží vylepšovat.

Je zadarmo

Tak toto je asi tím nejlepším bodem - nemusíte platit za to, že můžete zveřejňovat svoji tvorbu, jak je to na mnoha webech podmínkou.

Slyším mnoho stížností na různé výpadky, změny, atd. z řad lidí, co na této síti publikují, ale ráda bych věděla, zda-li si uvědomují, že by po nich vývojáři z Wattpadu také mohli něco chtít! Vždyť vlastně tento kanadský tým žije jen z reklam.

Možná by ale i zavedení poplatku vytříbilo lidi, co skutečně mají zájem publikovat a pak ty, co ho jen przní... Ale to se jedná pouze o myšlenku k zamyšlení.

Sbližuje autory

Díky Wattpadu jsem mohla poznat tolik různých lidí, které bych určitě bez Wattpadu nepoznala. Ano, Wattpad funguje jako taková sociální síť, ale já proti tomu nic nemám! Pokud se mi nějaká kniha líbí, mohu autorovi přímo napsat, mohu se ho na něco zeptat. A hlavně - mohu s ním navázat přátelský vztah.


Ano, existuje spousta záporů Wattpadu, ale proč se na ně díváte? Proč je nepřejdete? Pokaždé si člověk může vybrat co chce vidět. Ony ty zápory jen kazí život. Ale pokud člověku něco natolik vadí, to je něco jiného.

Je mi líto, že v Česku se nic nezměnilo, ba zhoršilo. Bohužel i na mladé generaci mohu pozorovat charakterové rysy, které mě před pár lety přesvědčily k následování mého muže do zahraničí.

Pokud si ale stále myslíte, že Wattpad není "hoden" vaší tvorby, přeji vám, abyste nalezli takové místo, které by bylo přesně šité pro vás. Z Wattpadu nikdy nezmizí ani braky, ani hrubky, ani nedozrálé děti. Bude to vždycky místo, kde se střetávají lidé, co chtějí tvořit, co se nebojí se za svoji tvorbu postavit.

Ve Wattpadu jsou skutečně ukryté skvělé kousky a kdo hledá, NAJDE. Jen se musí chtít.


Zdroj: weheartit.com


Teď mluvím přímo k těm, co ho skutečně "hejtují". Je jednoduché napsat článek o tom, že je Wattpad plný braku. Ano, skutečně je, protože lidé, kteří třeba nemají takové kvality jako máte vy, nepíší s takovým stylem jako vy a už vůbec nemají pojetí o české gramatice, za to mají více ODVAHY k tomu, aby se tam přihlásili a svoji tvorbu zveřejňovali.

Pokud chcete dokázat, že nejste jen obyčejný "hater", schválně zkuste něco ze své tvorby zveřejnit. Třeba uvidíte, že budete mít ohlas.

Celé to uzavřu jen takovou poznámkou ohledně skutečně zábavné diskuze, která proběhla na skupině začínajících spisovatelů, kde se nějaká slečna otázala, zda-li její tvorbu někdo může objevit na Wattpadu a snesla se na ni směs urážek a pohrdání, což umí skutečně jen Češi!

Nebuďte papežtější než sám papež a konečně ukažte, že umíte i něco více, než se ohrazovat megalomanskými kecy na sociálních sítích, když se přitom za počítačem jen klepete, když na vás zavolá maminka.

V čem nacházíte klady vy? Nebo vám skutečně něco brání v publikaci na této síti? Pokud ano, co?

Happy Wattpadding, užívejte si Velikonoce a spisovatelům ZDAR, ZDAR, ZDAR!

Viktoria Neumann

Unknown / Author & Psycholog

Žena, pocházející z Prahy, nyní žijící někde mezi Novým Zélandem a Japonskem, která miluje cestování, svoji práci a psaní. / A woman, originally from Prague, the Czech republic, currently living somewhere between New Zealand and Japan, who loves travelling, her job and writing.

14 komentářů:

  1. Souhlasím. Sice mi je jen 12, ale má tvorba se čtenářům na Wattpadu líbí. Snažím se své chyby vylepšovat a čtenáři mě jen chválí. Na Wattpadu mě najdete jako @elisamartin03

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že to takto někdo napsal. Je mi 13, ale už jako malá jsem snila o tom, že vydám svojí knihu. Když třeba udělám chybu, opraví mě, za co jsem ráda, protože nemám ''čtenáře'' typu 'tady máš chybu, přestávám to číst'. Moc děkuju, že jsi to sepsala. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že článek je velice hezky napsánu. Já sama Wattpad neodsuzuji jakožto síť, i když si myslím, že občas se tam dají najít doopravdy děsivé věci. Ale tak chápu, že když jsem byla menší, tak mé psaní také nemělo nějaké extrémní kvality.
    Sama na W. píšu, a tak nějak jsem donutila i svoji kamarádku (oběma je nám přes dvacet). Píšeme originální povídky, i když kamarádka si sem tam tu FF napíše. A také si myslím, že člověk, který hledá, tam může nalézt dobré povídky. Jen se musí chtít.
    Ale design je pěkný a přehledný. Takže Wattpad je podle mě dobrá věc. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně má někdo stejný názor a napsal to. (Má jich víc lidí, ale nikdo to tak otevřeně nevyhodil do světa) Štve mě, že lidi si neváží toho, co Wattpad dělá. Jestli je někomu milejší svoje příběhy psát do Wordu, tak ok. Ale stále čtu příspěvky ve skupinách, že Wattpad zase spadl. Dokonce si nějaká holčina stěžovala na to, že Wattpad má reklamy? Kterej web je nemá? :D Wattpad po vás nic nechce a kdyby neměli reklamy? Hele zadarmo to dělat nejde a kdyby šlo, tak nikdo to ani zadarmo dělat nebude. Mně se líbí, že lidi tam můžou dát feedback. Ano většina autorů, kteří vydávají knihy mají vlastní Fanpage, ale piště mu v angličtině jak je kniha úžasná. (Mně by se asi nechtělo :D) To, že tam jsou braky... tak to jsem si zvykl, protože kde nejsou? YouTube, DeviantArt, Tumblr... všude najdete věci, které nejsou tak skvělé, ale co už... Je to rozhodnutí autorů, jestli to publikují nebo ne. Taky jsem koukal po stránkách, kde by se dalo publikovat, ale muselo se tam divně přihlašovat a museli jste mít určitý skill, aby to tam mohlo být. Asi bych se nechtěl dostávat svým dílem přes admina, který by tvrdil, že to je sračka. No asi jsem se rozepsal dost. Buďte rádi, že Wattpad je, protože dřív jste si to psali na psacím stroji a číst si to mohli přátelé a rodina. To byl feedback :)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky ti za tento článek, skvěle jsi popsala i můj názor. Dříve jsem Wattpad mít nechtěla, pak jsem se k tomu odhodlala a teď ho mám moc ráda, ráda čtu příběhy a ještě radši je píšu. Je to skvělá stránka. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Wattpad je skvělá věc pro začínající autory, ale všude se najde někdo, kdo prostě bude muset pindovat. Místo toho, aby ale s tím něco udělali (napsali autorovi) tak začnou nadávat a "kritizovat" (řeknou ty seš debil, a pak se ohrazují tím, že to je jejich názor, a že svoboda projevu!).....................Argh. Stop it pls.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, zdravím, přeji pěkné končící Velikonoce ...
    Chválím článek :) Je skvělý.
    V první řadě musím říct, že píšu jen do šuplíku a na wattpad ze své tvorby nic nepřidávám .. možná protože jej znám jen pár týdnů, možná proto, že se stydím a možná proto, že jsem prostě někdo, kdo píše pro sebe protože ho to uklidnujeaa nechci, aby do mých myšlenek někdo nahlížel. Sama nevím.
    Na wattpadu jsem ale pečená vařená, protože ačkoli dá spoustu práce projít mezi tisícem příběhů, nakonec většinou naleznu to, co hledám. Mé první pocity z několika pár počátečních minut byly zvláštní. Možná jsem byla znechucená (češtinou, chybami apod.), možná i šokovaná, jak dnešní děti nemyslí na nic jiného než na to, aby je únosce znásilňoval a mlátil. Nicméně po dalším brouzdání na wattpadu jsem našla několik pěkných příběhů. Jasně, že zde byly chyby (jsem na ně alergická), jasně, že není vše dokonalé a tak jsem se smířila i s tím, že i ty dívčiny, co píší "násilnické porno" (jak to nazvala moje kamarádka) se snaží něco světu sdělit. Protože přece při psaní dává autor do příběhu kousek sebe, snaží se okolí něco sdělit, snaží se být pochopen ... A tehdy jsem pochopila, že vždy je možné zvolit to, co nás zaujme a ten zbytek ignorovat.
    Myslím si, že wattpad je dobrá stránka. Člověk zde je "mezi svými", lidmi, které baví totéž - ať už je to psaní příběěhů nebo čtení. Nalezne zde pochopení, získá užitečné rady, případně rady může danému autorovi podat :) A ačkoli se to nezdá, lze se zde naučit toleranci, pochopení a komunikaci, ať už při obhajobě svého díla či sdělování názorů na dílo jiné.
    Obdivuji každého, kdo má odvahu na wattpad psát, protože jak je zmíněno v článku, lidé prostě kritizují a pro pochvalu musí jít člověk hodně daleko. Nicméně i takové zkušenosti jsou určitě k něčemu dobré, přinejmenším je to jakási zpětná vazba od čtěnářů. Doufám, že jednou se odhodlám k tomu na wattpad přispívat :)
    Za mě wattpad ANO, protože kdo chce, ten si svůj příběh pro čtení vždycky najde. A když ne, tak jej přece může napsat, aby ostatní našli ten jeho :) Mějte se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  8. Málokdy píšu komentáře, ale dneska udělám výjimku. Přemýšlím asi týden, že bych si Wattpad založila. Díky článku do toho jdu.

    Lidé obecně budou mít potřebu neustále zveřejňovat své názory. A ano, ty negativní budou vždycky hlasitější. Je skvělé, že někdo nápad a jeho (zdaleka ne špatné) provedení dokáže ocenit.

    Díky ti za pozitivní úhel pohledu a jeho sdílení.

    Verča

    OdpovědětVymazat
  9. Wattpad jsem si stáhla nedávno a neříkám, že mě nenaštvalo, jak se třináctileté slečny snaží psát romantický příběh o ni a nějakým debilním popovým zpěvákovi. A víš co? On by to byl docela dobrej příběh, kdyby tam už na mě na titulní stránce nečuměl Harry Styles a celý by to bylo o něm. Kdyby si vymyslely svojí postavu, kterou by každým dílem víc a víc popisovala, tak by to pro ty hejtry bylo možná i mirumilovnější.
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  10. Server sice neznám, ale jako zarytý čtenář a účastník fanfiction.net absolutně souhlasím. Je fajn, že taková místa existují. Ano, najdeme tam odpad, ale taky úžasnou kvalitu skvělých začínajících či již píšících autorů, kteří prostě jen zkoušejí něco nového. A díky ff.net jsem našla jednu z nejlepších kamarádek. Takže jen houšť a větší kapky!

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj )
    S tvojím tvrdením súhlasím. Na svete je mnoho autorov ktorý sú dokonca lepší ako niektorý spisovatelia dnešných kníh ale bohužiaľ nemajú odvahu alebo finančné prostriedky vydať knihu. Mnohý sú aj odmietnutý vydavateľstvom, čo je niekedy neskutočná škoda. Niekedy sa na wattpade samozrejme objavia nejaké nevhodné príbehy ktoré by tam nemali čo hľadať. Ale nemôžeme z toho obviňovať celú komunitu, môže za to naozaj len pár jednotlivcov.To bude z môjho názoru asi všetko a prajem ti veľa úspechov.

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím!
    Sepsala jsi to vážně moc dobře, vlastně jsi napsala všechno co jsem si myslela já. :)) Ano, je mi sice 14 ale čtenářům se moje tvorba líbí, i když jsem začala teprve nedávno tak se opravdu dosti zlepšuji. Nemám čtenáře typu "Tady máš chybu, dál už to číst nebudu protože tvoje gramatika je na hrozné úrovni." Mám čtenáře kteří mi napíšou kde mám chybu, kde by mělo být něco jinak. Ale od toho to je. Nikdo nepíše dokonale.. No dobře, možná někteří ano ale to se nepočítá! :dd Ne to vážně ne. Jsem jedna z těch kteří poradí a pomůžou. Nejsem hejtr, to rozhodně ne. Vždy když narazím na knihu a jsou v ní chyby, nebo je děj moc urychlený a nedává občas smysl tak pomůžu. Pomáham jim protože chci aby se zlepšili. :) Přeju krásný den a děkuji za hezký příspěvěk. :))

    OdpovědětVymazat
  13. Jak já miluju Wattpad, díky němu jsem začala psát a vážně uvažuju o vydání vlastní knížky...;)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, wattpad mi přijde skvělý především proto, že se tu může spousta talentovaných lidí rozvíjet, zlepšovat a posouvat dál. Mrzí mě však, že v poslední době je plný nekvalitní tvorby plné pravopisných chyb, která je často mnohem víc ceněná než kvalitní text. Vím, že je důležitý nápad a spousta dalších věcí, ale jsou tu stovky příběhů téměř totožných, kde se jen mění jména postav a příběh, který by si zasloužil pozornost zůstává bez povšimnutí.
    Sama jsem jako třináctiletá napsala příběh o mé oblíbené kapele a jen díky tématu, které bylo zrovna v kurzu jsem se mohla těšit z 30k přečtení. Naopak před rokem jsem se rozhodla znovu něco publikovat, a i přesto že příběh dosahuje rozhodně vyšší kvality, ani zdaleka nemá takový úspěch. Vlastně žádný.
    Ale i tak je wattpad stále místem, kam se ráda vracím a myslím, že tím i dlouho zůstane.
    Kdybyste si někdo chtěl zkrátit volnou chvíli, ocenila bych jakékoli vyjádření k mojí tvorbě - Zair_a
    Přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vyjádření názoru! Je pro mě velmi cenný, Viktoria

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Ivy | Supported By Gooyaabi Templates